Asal Usul Makanan "Tom Yam" Siam
Asal Usul Makanan "Tom Yam Siam"
Pada zaman Kerajaan Siam lama, di sebuah perkampungan nelayan yang terletak di tebing Sungai Chao Phraya, musim tengkujuh melanda dengan hebat. Hujan turun tidak berhenti-henti, menyebabkan cuaca menjadi sangat sejuk dan lembap. Ramai penduduk kampung jatuh sakit, berasa lesu dan tidak bertenaga.
Di sebuah rumah kecil, seorang wanita bernama Mae (Ibu) Pin berasa risau melihat suaminya, seorang nelayan, pulang dalam keadaan basah kuyup dan menggigil kesejukan. Dia mahu memasak sesuatu yang boleh memanaskan badan suaminya dengan segera.
Mae Pin masuk ke dapur. Dia tidak mempunyai banyak bahan mewah. Dia hanya mengambil apa yang ada di belakang rumahnya. Dia merebus air dalam periuk tanah ("Tom" bermaksud "proses merebus" dalam bahasa Thai). Untuk membangkitkan aroma, dia memasukkan serai yang diketuk, beberapa hiris lengkuas, dan carikan daun limau purut. Bau harum herba itu serta-merta memenuhi rumah.
Suaminya membawa pulang beberapa ekor udang galah segar ("Goong") dari sungai. Mae Pin terus memasukkan udang itu ke dalam air rebusan herba tadi.
Dia mencedok sedikit kuah untuk merasa. Kuahnya wangi, tetapi rasanya tawar. Ia "kosong".
Mae Pin berfikir sejenak. Dia teringat akan satu lagi masakan Thai yang dipanggil "Yam". "Yam" adalah sejenis salad atau campuran perisa yang mesti mempunyai rasa pedas, masam, dan masin yang seimbang. Dia mahukan "rasa" itu.
Dengan pantas, dia mengambil beberapa biji cili padi dan menumbuknya sehingga lumat. Dia menuang sedikit sos ikan untuk rasa masin, dan akhir sekali, dia memerah jus limau nipis segar ke dalam periuk.
Kuah yang jernih itu serta-merta bertukar menjadi merah keemasan yang cantik.
Dia menghidangkan semangkuk sup panas itu kepada suaminya. Sebaik sahaja suaminya menghirup kuah itu, matanya terus terbuka luas. Rasa pedas cili itu membuatkan badannya berpeluh, manakala rasa masam limau itu menyegarkan derianya. Udang yang segar itu pula terasa manis. Serta-merta, badan suaminya terasa hangat dan bertenaga.
"Sungguh luar biasa! Apa nama masakan ini?" tanya suaminya.
Mae Pin tersenyum. "Saya tidak pasti," katanya. "Saya hanya... Tom (merebus) semua bahan... dengan rasa Yam (campuran masam dan pedas)."
Suaminya ketawa. "Kalau begitu, kita panggil ia 'Tom Yam'!"
Maka, terciptalah "Tom Yam", sup yang direbus dengan gabungan rasa masam dan pedas yang sempurna. Dan kerana ia menggunakan udang, nama penuhnya yang terkenal sehingga hari ini ialah Tom Yam Goong.
Pengajaran
Pengajaran utama daripada kisah ini ialah keperluan adalah ibu kepada ciptaan. Mae Pin tidak berniat untuk mencipta masakan baharu, tetapi dia perlu menyelesaikan masalah (suaminya yang kesejukan). Dengan menggabungkan dua idea yang berbeza ("Tom" dan "Yam") menggunakan bahan-bahan yang sedia ada, dia telah menghasilkan sesuatu yang luar biasa. Ini menunjukkan bahawa kreativiti sering kali bermaksud melihat perkara yang biasa dengan cara yang baharu.
Comments